Víno škodí nejméně, je lepší než pivo a lihoviny

Alkohol je jed. Jelikož ale jsme už jednou takovým druhem, který si vesele různé jedy užívá, vědce už dlouho zajímalo, který alkohol by mohl být alespoň jako tak prospěšný. Případně jaký nápoj škodí nejméně. Nový výzkum tedy ukazuje, že pivu či lihovinám bychom se měli raději vyhýbat… a když už, tak sáhnout raději po víně.

Tento týden se v podcastu Zoom dozvíme, v čem má víno výhodu nad pivem, zjistíme, proč mají žirafy dlouhé krky a odhalíme, co dělá cukrovka se stárnutím mozku.

Krátké zprávy z vědy
Evoluce divokých zvířat probíhá rychleji, než jsme se domnívali. Výzkumníci sledovali evoluční změny devatenácti druhů ptáků a savců a zjistili, že druhy se přizpůsobují dvakrát až čtyřikrát rychleji, než naznačovaly předchozí výzkumy. Adaptace tak umožňuje změny za relativně krátké časové úseky.

Vědci vysvětlili, proč se planety Uran a Neptun liší ve své barvě, i když jsou to v principu velmi podobná tělesa. Snímky z více dalekohledů včetně Hubbleova vesmírného a modelů ukázaly, že důvodem je hustší vrstva mlhy na Uránu, která činí planetu napohled světlejší. Neptun zase ztmavuje vrstva níže položených mraků.

RNA může vzniknout spontánně. Molekula, která zřejmě stála na začátku vývoje života, se dokáže zformovat v lávovém bazaltovém skle. Takového vulkanického skla byl na Zemi před čtyřmi miliardami let nadbytek a výzkumníci se domnívají, že podobné bazaltové vrstvy se dodnes nacházejí na Marsu. Stavební kameny života tak mohly vzniknout iv dávném vulkanickém prostředí a díky podmínkám, které kromě sopek spoluvytvářely i dopadající planetky a komety.

Geneticky upravená kukuřice nemá vliv na hmyz a ostatní organismy, a už vůbec ne ve srovnání s tradiční kukuřicí. Vědci prozkoumali dopady takzvané Bt kukuřice, která je vytvořena tak, aby se bránila proti konkrétním škůdcům. Vědci nyní ve velké metastudii ukázali, že ostatním druhům hmyzu, včetně toho prospěšného, ​​upravená plodina neškodí.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram